Stenplockare

Stenplockare för arbete på åkern, kan även användas vid reparation och anläggning av vägar, golfbanor och grönområden.

Äntligen har vi fått hem maskinen som skall undanröja alla mardrömmar som vi (kanske även du!) har haft under flera år. Består även din åker av sten och åter sten och är i det närmaste obrukbar på grund av all sten?

Vi har lagt ned massor av timmar och kostnader på att FÖRSÖKA att få bort stenarna men det spelar inger roll hur mycket vi plockar, det återstår fortfarande massor som kommer att förstöra maskinerna vid slåtter. Vi har försökt att hitta någon annan som kan hjälpa oss med någon maskin utan resultat. Återstår att ta tag i detta och hitta någon maskin som löser problemet.

Vi har hittat två olika maskiner på marknaden som skulle lösa problemet. En är en Dansk maskin men den verkar lite svag i konstruktionen och den andra är en Finsk tillverkare PEL-tuote Oy.  Finska maskinen heter KIVI-PEKKA (Sten-Pekka) och motsvarar våra krav. Så nu står maskinen stenplockare på gården klar att visa vad den kan för dig!

Har du liknade problem så hör av dig så kommer vi och hjälper dig att bli av med sten på åkrarna eller grönområden.

 

Dumpervagn 13 ton med Hardox botten för att stå emot stenarna.


Lite data på stenplockaren.

(Stenplockare har många namn t.e.x. Stenbjörn, Stonebear, Kongskilde, Stensammlare, Sten-Pecka, Kivi-Pekka, PEL-tuote Oy mm.)

KIVI-PEKKA 5

Kivi-Pekka stenplockare
Kivi-Pekka tillverkas i Rantasalmi i östra delen av Finland. Kivi-Pekka är en stenplockare som effektivt plockar upp stenar från åkern före eller under sådden och därmed förhindrar slitage och skador på maskinerna under skörden. Maskinerna skräddarsys efter kundernas önskemål. Kivi-Pekka är lämplig för maskinentreprenörer. Förutom vid arbete på åkern kan maskinen användas vid reparation och anläggning av vägar, golfbanor och grönområden. Maskinerna utvecklas och testas kontinuerligt på steniga åkrar i östra Finland.

Effektivitet
Kivi-Pekka stenplockare tillverkas i tre olika arbetsbredder: 4 m, 5 m och 6 m. Maskinens bredd väljs utifrån hur mycket den ska användas. På så sätt får man en maskin som uppfyller kundens behov. I Kivi-Pekka 5 och 6 är lyfttrumman bredare, vilket gör den effektivare vid hantering av mycket sten.

Rena stenar
Kivi-Pekkas jordsåll minskar kraftigt mängden jord som följer med stenarna. Jordsållet gör att den torvrika jorden hamnar på åkern igen. Stenarna blir också rena och kan användas vid t.ex. byggnadsarbete eller som markbyggnadsmaterial. Sållningen sker vid tippningen. Jorden rinner ner i en jordlåda och vidare ut på åkern

Bogserad
Maskinen kopplas till en dragkrok och arbetsdjupet ställs in med en hydraulisk tryckstång.
Dragkroksfästet gör att dragstängerna inte belastas och att arbetsdjupet förblir konstant även i ojämn terräng.
Den bogserade modellen är stabil även vid transport.
Med hjälp av en förlängningsled som monterats i bakre tryckstångsfästet klättrar maskinen över jordfasta stenar utan att traktorvikten belastar maskinen.

Rotationsvakt
Vid dammiga förhållanden kan sikten vid körning med Kivi-Pekka vara mycket dålig. Rotationsvakten håller koll på drivningen av strängläggarna och lyfttrumman.

Lyft av strängläggare
Kivi-Pekka har en separat lyftmekanism för strängläggare som extrautrustning. Strängläggarna lyfts med en dubbelverkande hydraulcylinder, och mekanismen lyfter strängläggarna samtidigt. Låsning i det övre läget sker mekaniskt med hakar, som lossas med ett rep. Kraftöverföringsaxlarna och manövervajrarna behöver inte kopplas loss, utan allt som behövs för att göra Kivi-Pekka klar för upptagning eller transport kan göras från styrhytten utan att föraren behöver stiga ur traktorn.

Starka pinnar
Kivi-Pekka kan utrustas med starka pinnar till lyfttrumman. Dessa pinnar håller 300 % bättre än normala pinnar. Lyfttrummans pinnar är den del på maskinen som slits mest, så med tiden kommer de starkare delarna därför att spara pengar.

Data
Vikt: 3900 kg
Enhetsdäck 700/-26.5 ELS, för minsta packning
Arbetsbredd: 5 m, optimal bredd
Stenstorlek: 25 – 300 mm, om 300 mm får de inte vara jordfasta
Plock volym: 1.5 – 2.0 m3 i uppsamlings behållaren
Effekt krav: 21 kW, effektbehov
Hastighet: 1-6 km/h, optimalt ca 2h/ha dvs 2-3km/h